uit NRC Handelsblad.
Nederland is het land van het poldermodel en de consensus. Nadeel is dat we ons suf vergaderen. Gemiddeld zitten we een kwart van de werktijd aan de overlegtafel.
Volgens Vergaderkundig Bureau Van Vree kost al dat gepraat de samenleving jaarlijks veertien miljard euro. Managers kunnen soms wel tachtig procent van hun tijd in overleg zitten en er zijn zelfs types die niets anders doen dan vergaderen, overleggen en confereren.
Tot de grootste vergadertijgers behoren rijksambtenaren. Uit onderzoek van dr. Wilbert van Vree blijkt dat directeuren van ministeries ongeveer eenderde van alle vergaderingen niet echt nodig vinden. Ze doen er echter niets aan. Wellicht omdat dan voor veel mensen de belangrijkste grondslag van hun werkend bestaan wegvalt.

Het gehele artikel uit NRC Handelsblad (PDF)