Vergaderkundig Bureau Van Vree levert een zilveren voorzittershamer in de vorm van een koffielepeltje.

De voorzittershamer stamt af van een scherpe tweebladige aks, die in vroeg-Middeleeuwse samenlevingen van Noordwest Europa gold als een geducht wapen. In de centrale vergaderingen van deze samenlevingen beslisten krijgers over aanval en verdediging, verdeling van de buit, schuld en boete.

Een kostbaar en versierd exemplaar van de strijdbijl behoorde tot de vaste uitrusting van de aanvoerder. Deze bijl had een rituele functie en gold als symbool van de macht. Bij de rechtspraak deed hij onder meer dienst om vonnissen te voltrekken. Ook werd hij gebruikt om deelnemers te straffen, die zich niet aan de regels van de krijgsraad en rechtspraak hielden.

Wie zonder permissie van de aanvoerder het woord nam, liep kans een stuk van zijn mantel te verliezen. Bij ernstiger vergrijpen, zoals openlijke geweldspleging tegen medevergaderaars, diende de rituele strijdbijl om van de daders een stuk vinger of het hoofd af te hakken.

In de loop van eeuwen is de rituele aanvoerdersbijl getransformeerd tot een botte, stompe hamer in de hand van rechters, voorzitters en veilingmeesters. De evolutie van scherpe strijdbijl naar gepolijste, botte voorzittershamer waarmee uitsluitend op tafel wordt geslagen, weerspiegelt de ‘beschaving van het vergaderen’.

Dit beschavingsproces waarbij vergaderaars elkaar dwingen tot stabielere en subtielere vormen van zelfbeheersing, is nog steeds gaande, evenals de ontwikkeling van de voorzittershamer.

Zilveren voorzitterslepeltje
Wij hebben een nieuwe versie van de voorzittershamer ontwikkeld, die past bij onze tijd: handzaam, snel en mooi. Het is een zwaar verzilverdĀ koffielepeltje in de vorm van een voorzittershamer. Altijd op voorraad en slechts 15,50 euro per stuk (excl. btw en verzendkosten).

In vergaderingen binnen arbeidsorganisaties is een grote, houten hamer vaak niet passend of te onhandig. In die gevallen is dit zwaar verzilverde koffielepeltje in de vorm van een voorzittershamer een leuk en handzaam alternatief (lengte 10,5 cm).
Altijd op voorraad en slechts 15,50 euro per stuk (excl. btw en verzendkosten).
Voor nadere informatie en bestellingen:
hamers@vergaderwijzer.nl
Tel: 06-53846897.